1-1روش های استخراج طلا
مهم ترین روش های استخراج طلا از سنگ معدنی طلادار، بنا به میزان طلای خاک و همچنین جنس خاک بستر شامل روش های زیر می باشد.
1-1-1روش تغلیظ ثقلی
اولین روشی كه بشر برای بدست آوردن طلا بكار برد،روش تغلیظ ثقلی شستشوی ماسههای طلادار بود که بر پایه اختلاف چگالی بالای طلا با دیگر مواد آبرفتی استوار است. قسمت اعظم طلایی كه در ادوار گذشته استخراج میشد، طلای آبرفتی بود و عمل استحصال طلا به روش های ابتدایی و سنتی،با الک های دستی صورت میگرفت. روش استفاده شده برای استحصال طلا در دوران تب طلا همین روش ثقلی بوده است.
در روش های جدید تغلیظ ثقلی جداكنندههایی بهطور خاص برای جداسازی طلای آزاد طراحی شدهاند . در این جداكنندهها از نیروی گریز از مركز به همراه نیروی جدایش ثقلی استفاده می شود. كه از آنها می توان به دو مورد زیر اشاره نمود.
جداكننده ثقلی نادسن: این جداكننده از یك ظرف بهشكل كاسه تشكیل شدهاست كه به وسیله یك موتور با سرعت 105_102 دور در دقیقه میچرخد. كاربرد آن به صورت عمده برای پرعیارسازی كنسانترههای تولید شده به وسیله جیگ و مارپیچها می باشد.
جداكننده ثقلی نلسون: جداكننده نلسون برای پرعیارسازی كانسنگهای طلا( پلاسری و سنگی ) در دانهبندیهای ریز طراحی شدهاست. این جداكننده قادر است مواد را با دانهبندی 1 میكرون تا 6 میلیمتر فرآوری نماید. جداكننده نلسون از نیروی گریز از مركز برای افزایش خاصیت ثقلی مواد سود میجوید [32].
1-1-2روش ملغمه کردن یا آمالگاسیون
معمولا در این روش ماده معدنی خرد شده و سپس دوغابی با غلظت مشخص تهیه می شود. پالپ را داخل یك آسیاب گلولهای می ریزند و به آن جیوه اضافه میكنند.تعداد كمی هم گلوله به آن اضافه می كنند و آسیاب را به كار میاندازند. پس از آنكه طلا و نقره كاملا جذب جیوه شد محتویات آنرا خارج كرده داخل آسیاب را كاملا تمیز می كنند.سپس این مخلوط را شستشو میدهند تا گل و لای آن كاملا جدا شود، جیوهای كه روی میز باقیمانده را جمعآوری میكنند و بوسیله فیلتر كردن برروی پارچه ضخیمی آب و جیوه بوسیله فشار هوا تبخیر می شود و طلا و نقره باقیمانده برروی فیلتر جمعآوری شده و به بخش ذوب ارسال میگردد.
1-1-3روش قالکاری یا قالگذاری
از زمان های قدیم روش های سنتی قالکاری در ایران متداول بوده است. در این روش سعی می شود به وسیله حرارت دادن فلزات شامل طلا و نقره و ذوب آنها در سرب، طلا را از بقیه فلزات و ناخالصیها جدا کرده و سپس در خاتمه طلای مخلوط با نقره را به دست میآوردند این روش هم اکنون نیز به مقدار بسیار کم رواج دارد. در تمام قالکاری های موجود در ایران بدون اینکه خاک شسته شود و عناصر مزاحم ازبین برود کار می کنند که این هم یکی از عیوب ان است.
1-1-4هالوژناسیون
به استثنای فلوئور و استاتین، تمامی هالوژنها برای استخراج طلا استفاده شده است. با این حال تنها کلرید در مقیاس صنعتی استفاده می شود. سرعت استخراج طلا با استفاده از کلرید به عنوان لیچینگ در pH پایین، با افزایش دما و مساحت سطح بیشتر مورد توجه است.
یکی از مهم ترین روش های هالوژاسیون،کلریناسیون می باشد. این روش در صده 18 کشف شده و تا قبل از اکتشاف روش سیانوراسیون رایج ترین روش استحصال طلا بوده است اما به دلیل مزیت های بسیار روش سیانوراسیون منسوخ شده است. روش کلریناسیون بستگی به این واقعیت دارد که گاز کلر به سرعت به طلا حمله کرده و ایجاد کلرید طلای قابل حل در آب میکند. که پس از انحلال کامل طلا ، محلول را جدا نموده و با استفاده مواد شیمیایی مناسب مانند روی طلای محلول تغلیظ و ترسیب می شود.این روش به علت سرعت بالا مجددا باز طراحی شده و به عنوان روشی نوین و سری در کشور های پیشرفته اجرا میشود.
1-1-5روش سیانوراسیون
انحلال یک فلز یا ماده معدنی در یک مایع را لیچینگ آن فلز یا ماده معدنی در آن مایع مینامند. هدف اصلی لیچینگ، جدا کردن انتخابی مقدارحداکثر فلزات با ارزش است، در مورد طلا برای رسیدن به سرعت قابل قبول در لیچینگ نیاز به هر دو عامل کمپلکس ساز و اکسنده بصورت همزمان داریم. فقط تعداد محدودی از لیگاند ها مجموعه ای از قدرت کافی برای تولید کمپلکس با طلا با پایداری مورد قبول برای استفاده در استخراج طلا را دارا می باشند.
سیانید یکی از این لیگاند ها می باشد. فرآیندها سیانوراسیون به دلیل هزینه به طور نسبی کم آن، اثربخشی آن برای انحلال طلا (و نقره) و گزینش پذیری بالای آن برای طلا و نقره ، با وجود برخی نگرانی ها در مورد سمیت سیانید، باز هم عمده ترین فرآیند استخراج طلا در جهان می باشد. عامل اکسید کننده که بیشتر در سیانور استفاده می شود اکسیژن اشباع است که از دمیدن هوای فشرده در محلول تهیه می شود.